11 tips för återhämtning

Återhämtning är livsviktigt och helt avgörande för vårt mående. Du behöver återhämta dig innan bristen av återhämtning påverkar dig negativ långsiktigt. Därför får du här 11 tips för återhämtning som du kan ta med dig i din vardag redan idag.

Mina tips för återhämtning består av tre områden, knopp, kropp och kost och du får här tips inom alla tre områden.

I dagens stressade samhälle kan det vara svårt att lyssna på sin kropp och dess signaler och därför glömma bort sin återhämtning. Detta, tillsammans med andra faktorer bidrar till att allt fler lider av kronisk stress, upplever ohälsosam stress och blir utmattade. Upplever du ohälsosam stress eller utmattningssyndrom? Då behöver du troligtvis bli bättre på att lyssna på din kropp och signalerna som den försöker ge dig och bli bättre på att återhämta dig. 

Det kan kännas svårt i början att prioritera din återhämtning mer men med tiden kommer det troligtvis kännas enklare. De flesta upplever efter ett tag att det känns enklare och framför allt att de har mer energi, mindre stress och bättre balans samt bättre välmående. 

Tips-för-återhämtning

Här får du 11 tips på hur du kan bli bättre på att återhämta dig

1. Prioritera dig själv

Detta kan vara ett av de viktigaste tipsen för att återhämta sig, att prioritera dig själv. Men att prioritera dig själv kan kännas svårt i början men det kan vara avgörande för hur väl du återhämtar dig, så även om det känns svårt behöver du göra det. Ditt välmående och din återhämtning är viktigt och du behöver värdesätta det för att kunna återhämta dig.

Du kan behöva reflektera över vad som är rätt återhämtning för dig för det kanske inte känns självklart till en början vad som är återhämtning för dig. När du har koll på vad som är rätt återhämtning för dig behöver du också ta ansvar för att prioritera din återhämtning. Vill du bli bättre på att prioritera dig själv? Här kan du läsa om tre råd för hur du kan börja bli bättre på att prioritera dig själv.

2. Tacksamhet

Tacksamhet innebär att du flyttar ditt fokus från det du inte har till det som du har. Jag vill med detta tipset inspirera dig att låta tacksamheten komma fram så du kan skapa mer lätthet och glädje i ditt liv. Tacksamhet ger dig utrymme att verkligen känna in och är otroligt värdefullt och något som man behöver träna på. Vill du ha ett hjälpmedel som kan hjälpa dig att återhämta dig och bli bättre på att känna in tacksamhet? Jag har skapat en tacksamhetsbok jag gärna delar med dig, ladda ner tacksamhetsboken helt kostnadsfritt här.

3. Planera din återhämtning

Många av oss är väldigt duktiga på att använda och följa det vi skrivit in i vår kalender men när planerade du senast in tid för återhämtning i din kalender? Om det var ett tag sen eller om det aldrig hänt är det dags att göra det nu. För att du ska kunna återhämta dig behöver du prioritera din återhämtning. Mitt råd till dig är att du planerar din återhämtning och prioriterar den lika mycket som du gör med andra viktiga saker som står i din kalender.

4. Rörelse

Din kropp och knopp mår bra av rörelse, men utifrån dina förutsättningar. Hitta aktiviteter som känns bra för din kropp och får dig att mår bra. Har du provat yoga och promenader i naturen? För mig är både yoga och promenader otroligt återhämtande.

5. Kost

Kroppen behöver energi för att fungera och du behöver ge din kropp det den behöver för att kunna återhämta dig. Vi är alla olika och det är därför individuellt vad som fungerar och du behöver hitta ett sätt som passar dig. Kanske behöver din kropp mer mat på morgonen eller så är mellanmålen viktiga för humöret och energinivån. Kanske kan det hjälpa att förbereda matlådor för veckan, så kallad ”mealprep” för att undvika stressen och ovissheten när det närmar sig middagstiden. Oavsett vad som fungerar för dig så behöver du prioritera att ge din kropp den energin den behöver för att du ska kunna återhämta dig.

6. Sömn

När vi sover kan kroppen vila och återhämta sig. Har du svårt att somna eller sover oroligt? Då kan du behöva se över hur ditt koffein intag ser ut på eftermiddagen eller kanske se över din kvälls- och nedvarvningsrutin.  Genom att få tillräckligt med djupsömn ger du dig själv förutsättning för att återhämta dig.

7. Ge mindfulness en chans

Känner du att tankarna svävar iväg och att stressen kryper fram? Då kanske du kan må bättre av att prova mindfulness. På svenska är mindfulness medveten närvaro och det handlar om att landa och komma tillbaka till dig själv, i nuet. Det ger din hjärna en chans att vara närvarande i nuet och inte oroa sig för dåtiden eller framtiden. Ett enkelt och bra sätt att börja med mindfulness kan vara att göra andningsövningar. Jag har delat en andningsövning som kan hjälpa dig, klicka här för att komma till meditationsövningen.

8. Gör det du annars skjuter upp

Ofta vet vi vad vi behöver göra för att återhämta oss men vi prioriterar det inte alltid tillräckligt mycket för att det ska bli av. Med det sagt är mitt tips att göra det som du skjutit upp som du vet att du kommer må bra av. Det kan till exempel vara att gå på den massagen som du sagt att du ska gå på ”sen” eller läsa boken som väntar på dig och som du längtar efter att läsa med en god koppen te bredvid dig.

9. Lyssna på vad din kropp behöver

Din kropp är helt fantastisk och kämpar tillsammans med dig på livets berg och dalbana och du behöver lyssna på den. Din kropp ger dig troligtvis signaler på när du behöver äta och sova eller hur? På samma sätt ger din kropp dig många andra signaler på vad den behöver och det är viktigt att du lyssnar på den. Om du lyssnar på din kropp och ger den vad den behöver så kommer du återhämta dig bättre.

10. Jämför dig inte med andra

Det är väldigt enkelt att jämföra sig själv med andra men det ger inget positivt att göra det. Detsamma gäller när vi tittar på att återhämta sig. Hur mycket eller lite återhämtning någon annan behöver har ingenting att göra med hur mycket eller lite återhämtning du behöver. Lyssnar du på vad din kropp behöver för att återhämta sig och inte jämför dig med andra kommer du en bra bit på vägen mot att återhämta dig.

11. Begränsa skärmtiden

Många av oss känner ett behov av att scrolla på telefonen och kanske en rädsla att gå miste om något om vi inte gör det. Med vet du vad, det är helt okej att ”missa” saker som du ser genom en skärm. Du kan inte vara överallt och något av det bästa du kan göra för din hjärna är att släppa telefonen och sluta scrolla. När du gör det låter du din hjärna vila utan massa intryck, du ger hjärnan en riktig paus. Tips på saker du kan göra istället för att återhämta dig är till exempel att läsa, göra något som du mår bra av, ta ett bad, prata med någon du tycker om eller bara sitta i lugn och ro och andas.

12. BONUSTIPS

Om du upplever ohälsosam stress, oroliga tankar eller utmattningssyndrom kan du behöva ta hjälp för att återhämta dig. Det är bättre att ta hjälp så tidigt som möjligt än att vänta tills du mår riktigt dåligt och mitt bonustips till dig är att ta hjälp av en återhämtningsterapeut. En återhämtningsterapeut kan genom samtalsterapi ge dig stöd och kunskap för att ta nästa steg och återhämta dig.Behöver du stöd, kunskap och verktyg för att må bättre och återhämta dig?

Läs mer om hur samtalsterapi kan hjälpa dig och boka ett kostnadsfritt lära känna samtal genom att klicka här. Med det sagt hoppas jag att du fått med dig nya reflektioner och tips på hur du kan återhämta dig. Det finns många fler tips som kan hjälpa dig att få mer balans och återhämta dig bättre men man måste börja någonstans och inte försöka göra allt på en gång. Om du börjar med en eller några få tips från denna listan kan det vara en bra början på din resa mot bättre återhämtning och mer balans.

Varm kram,
Åsa Kron, återhämtningsterapeut på Balanceliving