3 råd för hur du kan börja prioritera dig själv mer

Hur ofta den senaste veckan har du prioriterat dig själv och ditt välmående? Om du inte vet eller känner att det är väldigt få gånger ska du veta att du inte är ensam.

Tyvärr är det många som inte prioriterar sig själv tillräcklig ofta och mycket. Det är viktigt att fråga sig varför det är så och hur det påverkar ens mående. I den här artikeln tar jag upp varför det är viktigt att du prioriterar dig själv mer. Du får också råd för hur du kan börja prioritera dig själv och ditt mående mer. För att du ska kunna vara den bästa versionen av dig själv.  

Att prioritera dig själv när det finns saker runt om kring som kräver din tid och uppmärksamhet kan kännas svårt men det är otroligt viktigt att göra det. När det sker saker runt dig som får dig att tro att du inte har tid att prioritera dig själv, då är det ännu viktigare att du tar dig tid att faktiskt prioritera dig själv. När du är stressad kan det vara lättare sagt än gjort men fortsätt ändå. Tänk att det är en gåva till dig själv och ditt välmående.

Om du hela tiden fokuserar på hur andra mår, deras glädje och hur du kan behaga dem kommer du prioritera bort dig själv tills du inte orkar längre. Dessvärre är en utmattning antagligen närmre än vad du tror då. Genom att istället prioritera dig själv och ditt mående kan du må bättre och bli mycket gladare, mer energifylld och orka mer i vardagen. Därför delar jag med mig av tre råd som kan hjälpa dig att börja prioritera dig själv mer. 

Psst: I slutet kommer det en fin gåva till dig som du inte får missa!

Prioritera_dig_själv_selfcare_doftljus_lugn

3 råd för hur du kan börja prioritera dig själv:

1. Ta kontroll över din andning

– Visste du att du kan framkalla ett stresspåslag i kroppen med din andning?  

Snabb och ytlig andning signalerar till kroppen att du är i fara och vårt sympatiska nervsystem (kamp och flykt systemet) aktiveras. Pulsen stiger och hjärtat slår fortare för att kunna pumpa ut blod till musklerna.  

– Visste du att du också kan motverka ett stresspåslag med hjälp av din andning? 

Genom att andas djupt och långsamt signalerar du till kroppen att du är trygg och att allt är lugnt. Kroppen aktiverar då sitt parasympatiska nervsystem. Pulsen och blodtrycket normaliseras och kroppen kan få lugn och ro. 

Mitt första råd till dig är att ta kontroll över din andning och ge dig själv små pauser under dagen till att djupandas! När du känner att ett stresspåslag är på ingång kan du påminna dig om att du kan kontrollera din andning. Därefter kan du hjälpa kroppen att motverka eller minska stresspåslaget. Tänk också på att sätta av tid för dig själv. Även när det känns som du inte hinner för då behöver du prioritera dig själv och ditt mående som mest. 

Sätt dig ner en stund och stäng ögonen och fokusera på att djupandas några minuter, gärna flera gånger varje dag. I denna artikeln kan du ta del av en meditationsövning.

2. Prioritera dig själv genom att göra det som är lugnande och behagligt

Mitt andra råd för att hjälpa dig att prioritera dig själv mer är att reflektera över saker som du upplever lugnande och behagliga och skriva ner det du kommer fram till. Därefter prioriterar du dig själv och gör de sakerna som du kommit fram till är lugnande för dig och ditt välmående.

Om tid i naturen inte kom med på din lista över saker som du ska prioritera för att må bra så vill jag vänligt men bestämt påminna dig om att ta dig ut i naturen! Ta dig ut och bara var i naturen, du kan sitta på en sten, promenera eller något helt annat. Det viktiga är att du är ute i naturen helt utan någon telefon eller annan distraktion och verkligen njuter av naturen. För naturen är en magisk medicin för dig och ditt mående. Visste du att, vistelse ute i naturen har kortisol sänkande effekt och det kan jämföras med antidepressiv medicin, enligt dagens forskning.

3. Prioritera dig själv och din kropps välbefinnande

Rörelse har större påverkan på vårt mående än vad vi kanske tror. Rörelse kan se olika ut för oss alla och vi har olika förutsättningar för att genomföra olika former av rörelser. Mitt förslag på rörelse är yoga.

Yoga är ett magiskt sätt att få in andning, träning, avslappning och samtidigt stilla din kropp, mycket forskning stödjer detta. Du behöver inte vara “professionell yogis” för att utöva yoga, det är inte jag men jag är ändå en “yogis”. Du gör yoga på ditt vis efter din kropps förutsättningar och det som känns bra för dig.  

Det kluriga kan vara att hitta den yogaformen som passar just dig. Mitt råd till dig är att du provar dig fram tills du hittar det du trivs med. De flesta har “prova på gånger” som är gratis, så prova dig fram tills du hittar just det som du tycker om. Framför allt ska du unna och prioritera dig själv tillräckligt mycket för att ge dig tid till rörelse.  

BONUS GÅVA!

Jag hoppas att du tar med dig något från de här råden och jag vill ge dig ytterligare något som kan hjälpa dig att prioritera dig själv mer och även hjälpa dig få bättre koll på hur mycket eller lite du prioriterar dig själv. Nämligen en self-care checklista som kan hjälpa dig att värdesätta dig själv, din kropp och ditt sinne mer. Checklistan får du ta del av helt kostnadsfritt genom att klicka på knappen nedanför och sedan fylla i ditt namn och den email som du vill att jag skickar den till.