Upplev mindre stress och bättre välmående med en tacksamhetsbok​

Att leva i en stressig värld kan ta hårt på vår hälsa och välmående. Upplever du stress, utmattningssymptom eller stressrelaterad ohälsa, kan en enkel vana göra en stor skillnad i att skapa inre frid och balans. En tacksamhetsdagbok kan vara svaret du letar efter. 

För att tacksamhet ska bli en hållbar vana behövs en enkel rutin – och här kommer tacksamhetsboken in i bilden.  

Saknar du en tacksamhetsbok? 
– Ta del av min kostnadsfria tacksamhetsbok för att komma igång och stärka ditt välbefinnande.

Tacksamhetsdagbok från Balanceliving

Vad är en tacksamhetsbok?

En tacksamhetsbok är likt en dagbok och kan kallas för en tacksamhetsdagbok, i tacksamhetsdagboken skriver regelbundet ner saker du är tacksam för i ditt liv. Det kan vara stora eller små saker, som en vacker solnedgång, en stöttande vän eller till och med en god middag. Genom att fokusera på det positiva och uttrycka tacksamhet kan du förändra din syn på vardagen och öka ditt välbefinnande. Det finns ingen prestation i detta utan du ska skriva ner det som du är tacksam över, stort som litet.  

Varför ska du använda en tacksamhetsbok?

Att aktivt utöva tacksamhet har visat sig ha en betydande positiv effekt på vår psykiska och fysiska hälsa. Genom att vara medvetna om och uppskatta det som finns i våra liv, både i vår omgivning och inom oss själva, kan vi skapa en ökad känsla av välbefinnande. 

Att använda en tacksamhetsbok har många fördelar för din mentala, emotionella och fysiska hälsa. Genom att regelbundet reflektera över det du är tacksam för, kan du: 

 • Minska stress och ångest:  
  Genom att rikta fokus mot det positiva i ditt liv minskar du negativa tankar och stressrelaterade symtom. Att uttrycka tacksamhet kan hjälpa dig att släppa taget om oro och ångest. 
   
 • Öka ditt välbefinnande:  
  Tacksamhetsträning har visat sig öka känslan av lycka och välmående. Genom att medvetet uppmärksamma det du är tacksam för, förstärker du positiva känslor och ökar ditt välbefinnande. 
   
 • Förbättra relationer:  
  Genom att uttrycka tacksamhet gentemot andra människor, visar du uppskattning och stärker dina relationer. Det kan bidra till ökad samhörighet och positiva interaktioner i ditt sociala nätverk. 

Så här använder du en tacksamhetsbok i vardagen:

Sätt av några minuter varje dag för att i din tacksamhetsdagbok skriva ner tre saker du är tacksam för. Var specifik och fokusera på detaljerna. Tillåt dig själv att fundera och reflektera över vad du är tacksam över, litet som stort.  

Det kan underlätta att välja en fast tidpunkt som passar dig, till exempel på morgonen eller innan du går och lägger dig. Det blir lättare att göra det till en vana om du har en bestämd rutin.  

Genom att skapa denna dagliga vana kommer du att uppleva fördelarna med en tacksamhetsbok och stärka ditt välmående. 

En kraftfull vana för återhämtning och inre balans

En tacksamhetsbok är ett verktyg som hjälper dig att enkelt få in tacksamhetsövningar i din vardag. Genom att exempelvis ta några minuter på morgonen eller kvällen och skriva ner 3 till 5 händelser, upplevelser, människor eller saker som du känner dig tacksam över. 

Ge dig själv tillåtelse att verkligen känna tacksamheten inom dig när du skriver ner dessa ord. Desto mer du tränar denna vana, desto mer kommer du att se dess positiva effekter på ditt humör, ditt förhållningssätt till livet och ditt välmående. 

Tacksamhetsbok - En väg till ökat välbefinnande

Så varför inte börja idag? Ta fram din tacksamhetsbok och skriv ner några saker du är tacksam för. 

Har du ingen tacksamhetsbok? – Ladda ner min kostnadsfria tacksamhetsbok för att komma igång och öka ditt välbefinnande. 

Genom att ha en dedikerad tacksamhetsbok för dina tacksamhetsanteckningar skapar du en fysisk påminnelse om att fokusera på det positiva i ditt liv. Därför är det viktigt att det är lättillgängligt och smidigt för dig att använda din tacksamhetsbok. Lägg gärna din tacksamhetsdagbok vid din säng för då kan du precis som med en dagbok skriva ner dina tankar och reflektioner i samband med att du ska gå upp eller gå och lägga dig. 

  

När du tar dig tid att reflektera över och skriva ner vad du är tacksam för, övar du upp din förmåga att se och uppskatta de små sakerna som ger dig glädje i vardagen. Det kan vara allt från en solig morgonpromenad till ett uppmuntrande samtal med en vän. Genom att regelbundet uttrycka tacksamhet för dessa positiva aspekter stärker du din positiva attityd och ökar ditt välbefinnande.